ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Τα Νέα & οι Ανακοινώσεις μας

Έκθεση οργάνων Τροπικής Μουσικής
28/8-30/9 Βασιλική Αγίου Μάρκου Ηράκλειο (Κέντρο), Κρήτης

Ωρες λειτουργίας έκθεσης :


Πρωί: 9-14:00 Δευτέρα –Σάββατο
Απόγευμα: 18:00-21:00 (εκτός Σαββάτου)


Στο χώρο της έκθεσης τα μουσικά όργανα παρουσιάζονται κατ' ονομασία και γεωγραφική προέλευση.


Στο τελευταίο δεκαήμερο της έκθεσης (20 –9 έως 30-9) θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις ανθρώπων που συμμετέχουν στις δράσεις και κινούνται στον ευρύτερο "κύκλο' του Μουσικού Εργαστηρίου ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ.

 

Έκθεση οργάνων Τροπικής Μουσικής - 28/8-30/9 Βασιλική Αγίου Μάρκου

 

Εκθεση1Η συλλογή των μουσικών οργάνων αποτυπώνει μια μακροχρόνια περιπλάνηση μου σε ένα χώρο ακουσμάτων που από μικρός ασκούσε μια ιδιαίτερη γοητεία πάνω μου.

Ο χώρος αυτός που ορίζεται και ως “Τροπική Μουσική”, ένα μονοφωνικό είδος μουσικής στηριζόμενο σε φρασεολογικά αρχέτυπα, εντοπίζεται γεωγραφικά κυρίως στην τεράστια περιοχή που εκτείνεται αναμεσά στην βορειοδυτική Αφρική και την Δυτική Κίνα, συμπεριλαμβάνοντας τη Βόρεια Αφρική, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, τη Κεντρική Ασία και την Ινδία.

Όλα τα μουσικά ιδιώματα που βρίσκονται σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος φανερώνουν στενές σχέσεις μεταξύ τους τόσο ιστορικά όσο και σε επίπεδο ακούσματος, κάτι που μπορεί σχετικά εύκολα να διαπιστώσει και ένας απλός ακροατής που δεν έχει εντρυφήσει ιδιαίτερα σε αυτό το είδος.

Για μένα το εκάστοτε όργανο υπήρξε το μέσο για να εισχωρήσω στα μυστικά της μουσικής παράδοσης την οποία κουβαλούσε. Για αυτό το λόγο η παρούσα συλλογή αντανακλά περισσότερο μια προσωπική πορεία παρά μια συνολική έκθεσή των πραγματικά αμέτρητων μουσικών οργάνων της προαναφερθείσας γεωγραφικής περιοχής.

Η συλλογή αυτή δεν απαρτίζεται από αντίκες ή σπάνια κομμάτια που δεν θα μπορούσε εύκολα να βρει κανείς. Αντιθέτως σχεδόν όλα τα όργανα αυτά είναι κατασκευασμένα από σύγχρονους κατασκευαστές και για το καθένα μπορούμε να υποδείξουμε σε έναν μαθητή πού μπορεί να πάει και να τα προμηθευτεί ο ίδιος.

Για μένα, το νόημα μιας τέτοιας έκθεσης δεν είναι να δείξουμε τα επιτεύγματα του ένδοξου παρελθόντος, αλλά να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση ενός ακόμα πιο ένδοξου μέλλοντος. Δυστυχώς, έως και σήμερα λείπει ίσως το κίνητρο και το ενδιαφέρον για τη μόνιμη στέγαση μιας μεγάλης συλλογής οργάνων σε ειδικά διαμορφωμένο επισκέψιμο χώρο κάτι που προσωπικά μου προκαλεί απορία.

Ευχαριστούμε το Δήμο Ηρακλείου που φιλοξενεί έστω και προσωρινά ένα μέρος της, με απόλυτο σεβασμό στον τρόπο σκέψης και δράσης του Μουσικού Εργαστηρίου ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ.

Ross Daly

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις