ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Τα τρέχοντα Σεμινάρια του Εργαστηρίου

Θεοδώρα Αθανασίου | Τροπική Κιθάρα

Untitled 1Είδος Σεμιναρίου: Το παρόν σεμινάριο θα λειτουργήσει με τη μορφή μουσικής ομάδας , ανοιχτής σε όλα τα όργανα της οικογένειας των λαουτοειδών , και όχι μόνο, τόσο συγκερασμένα όσο και ασυγκέρστα.

Επίπεδο συμμετεχόντων: Ενδιάμεσο

Παρτιτούρες: Δίνονται (Ευπρόσδεκτη αλλά όχι απαραίτητη μια βασική ικανότητα ανάγνωσης παρτιτούρας)

Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή:

• Οι βασικές γνώσεις του καθένα πάνω στο όργανό του
• Διάθεση ομαδικότητας και διερεύνησης 
• Οι ενορχηστρωτικές μας ιδέες και η ανοιχτή μουσική μας σκέψη

Η οπτική :

Ένας μουσικός που τυχαίνει να δραστηριοποιείται κυρίως στον Ελλαδικό χώρο και να καταπιάνεται με μουσικές παραδόσεις που γεωγραφικά, λίγο ή πολύ, κινούνται στο χώρο της Εγγύς Ανατολής , αργά ή γρήγορα έρχεται αντιμέτωπος με το εξής δίλημμα:

Ανατολή ή Δύση;

Αν παίζει ένα όργανο συγκερασμένο δε, πολύ συχνά αντιμετωπίζει ένα είδος απαγόρευσης σχετικά με την ερμηνεία ρεπερτορίων που είναι πιο ανατολικότροπα.

Την ίδια στιγμή , παραδόξως , το μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής παράδοσης που σήμερα γνωρίζουμε ως οικεία μας μέσω της δισκογραφίας των αρχών του αιώνα, έχει προφανείς καταβολές στην Ανατολή . Επίσης , όλη η πρώτη ελληνική δισκογραφική περίοδος κατακλύζεται από ηχογραφήσεις ορχηστρών στις οποίες , τα ούτια και τα κανονάκια συνυπάρχουν με τις κιθάρες , τα μαντολίνα τα πιάνα και τα σαντούρια..Επιπρόσθετα, η ανάγκη της σύγχρονης δημιουργίας και της επικοινωνίας, μέσα στο πλαίσιο αυτών των μουσικών ιδιωμάτων , φέρνει κοντά μουσικούς με όργανα διαφορετικών καταβολών και ιδιοτήτων. 

Έτσι, με επίκεντρο και εύστοχο παράδειγμα το ρόλο της κιθάρας ως ενός οργάνου που έχει συμμετάσχει σε πολλά και διαφορετικά μουσικά ιδιώματα της βαλκανικής χερσονήσου και της ευρύτερης μεσογείου, το παρόν σεμινάριο διερευνά τρόπους δημιουργικής συνύπαρξης συγκερασμένων και ασυγκέραστων οργάνων σε μια ορχήστρα που θέλει να παίξει κομμάτια από το αντίστοιχο ρεπερτόριο.

Βασικές κατευθύνσεις:

• Εξερεύνηση των ρόλων του κάθε οργάνου μέσα στην ορχήστρα
• Η ερμηνεία των τρόπων και της μελωδικής γραμμής
• ‘αμήχανα διαστήματα’ για ένα συγκερασμένο όργανο, προτάσεις για το πώς τα διαχειριζόμαστε με αντίστοιχες τεχνικές φραζαρίσματος
• Η συνοδεία ως αναπόσπαστο κομμάτι της ενορχήστρωσης
• Η παρουσία της αρμονίας / η χρήση συνηχήσεων χωρίς 3η βαθμίδα/ η χρήση αλλοιωμένων συγχορδιών/ ο ισοκράτης
• Ρυθμικά μοτίβα και αυτοσχεδιασμός
• Παλιά μελωδικά και ρυθμικά μοτίβα ως πρώτη ύλη για σύγχρονες συνθέσεις

Ρεπερτόριο:

Ως κοινός τόπος συνάντησης θα χρησιμοποιηθούν συνθέσεις και σκοποί από το αστικό λαϊκό τραγούδι του Μεσοπολέμου, τις παραδόσεις των μικρασιατικών παραλίων, την οθωμανική μουσική, την Ανατολία, τα Βαλκάνια, αλλά και σύγχρονες συνθέσεις.

Πρόγραμμα Μαθημάτων:

Τα σεμινάρια κάθε τύπου περιλαμβάνουν δέκα 3ωρα μαθήματα και το ακριβές πρόγραμμα ορίζεται σε συνεννόηση με τον καθηγητή στο πρώτο μάθημα.

  Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή
Πρωί  - 10:00 - 13:00 10:00 - 13:00 10:00 - 13:00 10:00 - 13:00 10:00 - 13:00  -
Απόγευμα 17:00 - 20:00 17:00 - 20:00 17:00 - 20:00 17:00 - 20:00 * 17:00 - 20:00   * 

*Κάθε Παρασκευή και Κυριακή διοργανώνονται συναυλίες ["Μουσικές Παρασκευές"]-["Μουσικές Κυριακές"]. (Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα, η τοποθεσία & η ώρα έναρξης των συναυλιών).

 

 

Λεπτομέρειες Σεμιναρίου

Έναρξη Εκδήλωσης 24-06-2019
Λήξη Εκδήλωσης 29-06-2019
Τιμή ανά Άτομο 230€
Τοποθεσία
Δεν δεχόμαστε πλέον εγγραφές για αυτή την εκδήλωση

Χάρτης τοποθεσίας

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις