ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Τα τρέχοντα Σεμινάρια του Εργαστηρίου

Efren López - Μουσική Ομάδα

EfrenΕίδος Σεμιναρίου: Ανοικτό - Μουσική Ομάδα

Επίπεδο Συμμετεχόντων: Ενδιάμεσο - Ανάγνωση μουσικής γραφής

Παρτιτούρες: Δίνονται

Σκοπός του σεμιναρίου είναι ο πειραματισμός σε ότι λέγεται ‘Τροπική Μουσική’ και γίνεται με μορφή μουσικής ομάδας στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν μουσικοί με οποιοδήποτε μουσικό όργανο και τραγουδιστές.

Αυτή η τεράστια οικογένεια μουσικών παραδόσεων δε χρησιμοποιεί την αρμονία και οι δομές της βασίζονται σε ειδικές κλίμακες, με καλά καθορισμένη αισθητική, δομή και μοτίβα. Με την προυπόθεση αυτή, αναλύουμε μουσικά κομμάτια που ανήκουν σε παραδόσεις που χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα: ελληνική, τουρκική, ιρανική, αραβική, αζέρικη, ινδική, αφγανική...δουλεύοντας προς δύο κατευθύνσεις: τη μελωδική και τη ρυθμική. Μετά το πέρας της ανάλυσης του υλικού αυτού μπορούμε μέσα από τη μουσική ομάδα να δημιουργήσουμε συνθέσεις, διασκευές, αυτοσχεδιασμούς και άλλα χαρακτηριστικά ασυνήθιστα στις παραδόσεις της Δυτικής Ευρώπης.

Βασικοί άξονες:

-Ρυθμολογία: οι έννοιες των μονών ρυθμικών μοτίβων (5/8, 7/8, 9/8, 10/8, 11/16, 13/16, 15/16 ...) ερχόμενα από την Οθωμανική θεωρία των Usul, καθώς επίσης κι από τα Βαλκάνια, την Ελλάδα και το Ιράν, χρησιμοποιώντας την ερμηνεία/ εκτέλεση της ομάδας.
-Εισαγωγή στην Ινδική ρυθμική έννοια Tala.
-Εισαγωγή στο τούρκικο Μακάμ (που σχετίζεται με το αραβικό Μακάμ), στο περσικό Dastgah και στο Βυζαντινό Ihoi και ανάλυση μερικών από τους ‘τρόπους’ τους.
-Εισαγωγή στο τροπικό σύστημα των Raga χρησιμοποιούμενο κυρίως στην Ινδία, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.

Ο Efren Lopez είναι ένας από τους πιό χαρισματικούς και δημιουργικούς καλλιτέχνες της τροπικής μουσικής. Μετά από συμπράξεις σε έναν μεγάλο αριθμό μουσικών έργων ως κιθαρίστας, άρχισε να επεισέρχεται και στην παραδοσιακή μουσική. Έχει μελετήσει το μουσικό όργανο hurdy-gurdy μέσα από εντατικά μαθήματα με τους Pascal Lefeuvre, Maurizzio Martinotti and Nigel Eaton, μουσική της Βόρειας Ινδίας με τους Krishna Mohann Batt and Ajoy Chakrabakti, Krishna Mohann Batt and Ajoy Chakrabakti,το μουσικό όργανο rabab και μουσική του Αφγανιστάν με τους Daud Khan and Ustad Mohammed Rahim Khushnawaz, ούτι με τους Necati Çelik and Yurdal Tokcan, και σάζι από τον Ross Daly και τους Τούρκους δασκάλους Erol Parlak και Mehmet Erenler...

Λεπτομέρειες Σεμιναρίου

Έναρξη Εκδήλωσης 18-03-2019 5:00 pm
Λήξη Εκδήλωσης 23-03-2019 8:00 pm
Τιμή ανά Άτομο 230€
Τοποθεσία
Δεν δεχόμαστε πλέον εγγραφές για αυτή την εκδήλωση

Χάρτης τοποθεσίας

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις