ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
Οι καθηγητές που συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Λαβύρινθου

Spyridakis 20
Facebook: zacharias spyridakis

Ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 από γονείς κρητικούς. Με την Κρητική Λύρα ασχολείται από το 1980.

Από το 1983 µαθητεύει κοντά στον µεγάλο κρητικό λυράρη και δάσκαλο της κρητικής µουσικής Κώστα Μουντάκη και το 1989 λαµβάνει από το Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας το πτυχίο του. Το 1993 δηµιουργεί µαζί µε µια παρέα φίλων µουσικών το σχήµα κρητικής παραδοσιακής µουσικής «Παλαϊινά Σεφέρια» µε δυο επιτυχηµένες δισκογραφικές δουλειές και σε συνεργασία με τους Γ. Καραπατάκη & H. Hildendbrand το “ΝΕΝΕΜΙΑ” project ηχογραφημένο στο Βερολίνο το 2016.

Έχει δώσει συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Η. Βασίλειο, Αµερική, Καναδά, Αργεντινή, Κίνα, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Γερµανία, Λουξεµβούργο, Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία, Τσεχία, Αίγυπτο, Κύπρο) ενώ παρουσιάζεται σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκποµπές που αφορούσαν στην Κρητική παραδοσιακή µουσική. Έχει συνεργαστεί µε κορυφαίους Έλληνες και ξένους συνθέτες, όπως Βαγγέλη Παπαθανασίου (Vangelis), Γιάννη Μαρκόπουλο, Steve Wood, Jordi Savall.

Συµµετέχει σε παραγωγές µουσικής ταινιών και δισκογραφικά, µε Έλληνες και ξένους δηµιουργούς που ξεπερνούν το παραδοσιακό ύφος και εντάσσονται στη σφαίρα της σύγχρονης µουσικής, «παντρεύοντας» έτσι µε έναν µοναδικό τρόπο παραδοσιακά όργανα µε το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Το 1997 συµµετείχε στην τελετή έναρξης του Παγκ. Πρωταθλήµατος Στίβου, το 2004 συµµετείχε στην τελετή Λήξης των Ολυµπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2007 ταξίδεψε µε την Λύρα του µέχρι το Πεκίνο για να συµµετάσχει στην Πολιτιστική Ολυµπιάδα στο «Έτος Ελλάδας» στην Κίνα, µε τιµώµενο πρόσωπο τον Ν.Καζαντζάκη.

∆ίδαξε 12 χρόνια στο Ελληνικό Ωδείο στο τµήµα Κρητικής Λύρας, επίσης στο Μουσικό Γυµνάσιο-Λύκειο Παλλήνης, στο Ωδείο Αθηνών, στα ΤΕΙ Άρτας και στο Παγκύπριο Μουσικό Λύκειο. Για πάνω από 15 χρόνια είναι κύριος συνεργάτης του Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος».

ΣΥMMΕΤΟΧΕΣ ∆ΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΆ: σε αρκετές παραγωγές, µε Έλληνες και ξένους δηµιουργούς (Μ.Πασχαλίδη, Γ.Χαρούλη, Β.Λέκα, Μ.Λιδάκη, Π.Θαλασσινό, Γ.Κότσιρα, Α.Ιωαννίδη, ∆.Παπαδηµητρίου, Μ.Φραγκούλη, ΙΑΣΙΣ, Ross Daly, Ψαρογιώργη, Β. Σταυρακάκη, Μ. Σταυρακάκη, Α.Περσίδη, Takousis - Karapatakis Jazz Project, Γ. Ανδρέου, Steve Wood & “NENEMIA” a G. Karapatakis - H. Hildenbrand - Z. Spyridakis project).

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΊΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΈΤΕΣ: Μ. Μουντάκης, Μ. Πραµατευτάκης, Ν. Μαµαγκάκης, το 1997 µε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου - τελετή έναρξης του Παγκ. Πρωταθλήµατος Στίβου, το 2004 - τελετή λήξης της Ολυµπιάδας στην Αθήνα. Από το 1994 µε τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο ως σολίστ και τραγουδιστής-ερµηνευτής, σε έργα του συνθέτη όπως «Ερωτόκριτος & Αρετή», «Λειτουργία του Ορφέα», «Κονσέρτο –Ραψωδία για Λύρα και ορχήστρα» στην Ελλάδα, αλλά κυρίως σε µεγάλες αίθουσες στο εξωτερικό. Με τον Jordi Savall συνεργάζεται από το 2011 δισκογραφικά αλλά και σε συναυλίες σε ολο τον κόσμο.